donderdag 20 september 2007

Slowakije biedt Nederland onderteuning aan in Uruzgan

Vertegenwoordigers van de Nederlandse en de Slowaakse ministeries van Defensie gaan in november bespreken hoe Slowakije kan helpen bij de ISAF-missie in Uruzgan. Dat heeft het Slowaakse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

Woordvoerder Jan Skoda bevestigde tegenover het ANP dat de vraag niet langer is of, maar hoe Slowakije Nederland zal helpen in Uruzgan.

Hoge militaire functionarissen van het Nederlandse ministerie van Defensie zullen in november met hun Slowaakse collega’s overleg voeren welke vorm de samenwerking gaat krijgen, aldus Skoda.

Ze gaan ervaringen uitwisselen en details uitwerken. Veel zal afhangen van de militaire experts, maar de politieke wil is er om Nederland te helpen.

De Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Jan Kubis zou die toezegging ook hebben gedaan tijdens gesprekken met zijn Nederlandse ambtgenoot Maxime Verhagen.

Skoda sloot niet uit dat Bratislava naast bijvoorbeeld militaire experts ook gevechtstroepen gaat sturen naar Uruzgan. Hij kan nog geen specifieke details geven, zoals hoeveel militairen “onze vrienden van Nederland” kunnen verwachten. Daarover moet eerst op nationaal niveau en in het parlement worden gesproken.

Voor Nederland is hulp van een ander land in Uruzgan cruciaal om de missie voort te zetten, maar daarvoor staan de bondgenoten niet te trappelen in de rij.

Slowakije is minstens het tweede Oost-Europese land dat door minister Verhagen deze maand werd benaderd om Nederland bij de gevaarlijke missie in Uruzgan te helpen. Vorige week probeerde hij het tevergeefs in Hongarije.

Hongarije
Hongarije zei dat het al de taken over had genomen van de Nederlandse militairen in de noordelijke Afghaanse provincie Baghlan, waar Hongarije nu het Provincial reconstruction Team bvan de NATO-ISAF leidt. Het land zegt dat nauwelijks aan te junnen

Morele steun zegt Hongarije graag te verlenen, maar met materiële steun wordt het moeilijker, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Kinga Göncz.

Tot nu toe is een verzoek aan Noorwegen en Duitsland om steun voor de missie in Uruzgan niet gehonoreerd. Australië, met wie Nederland het PRT in Uruzgan leidt, is niet bereid meer soldaten te leveren.

En ook Canada zoekt versterkingen voor in de provincie Kandahar, waar het land het PRT leidt, en het Verenigd Koninkrijk ziet graag versterkingen komen in de provincie Helmand, waar de alliantie in zware gevechten is verwikkeld met de Taliban.

ISAF-Slowakije
Momenteel zitten er ongeveer zestig Slowaakse militairen van een genie-eenheid in de Afghaanse provincie Kandahar, die betrokken zijn bij onder meer wederopbouw en het opruimen van landmijnen.

Volgens Skoda kan die missie worden uitgebreid tot honderd manschappen. “Als NAVO-lid zien wij Afghanistan als een cruciale verplichting. Wij zien Afghanistan als onderdeel van het globale gevecht tegen terrorisme”, zei hij.

Afghanistan kent momenteel de meest gewelddadige periode sinds de Taliban eind 2001 uit het zadel is geworpen door een door de VS-geleide coalitie. Bij al het geweld in de laatste 18 maanden zijn zeker 8.500 mensen om het leven gekomen, de meesten daarvan opstandelingen.

Verslaggevers melden dat de strijd nog steeds heviger wordt, en ook in de relatief rustige delen van Afghanistan vinden de laatste tijd meer aanslagen en aanvallen plaats van opstandelingen.

Geen opmerkingen: